Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ο Πρωτοψάλτης και Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής Ιωάννης Κιαχόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977.
Σε ηλικία μόλις οκτώ ετών ανέβηκε στο αναλόγιο του Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου στις  Αχαρνές  (Πατρίου Εορτολογίου) δίπλα στον αείμνηστο Πρωτοψάλτη Ιωάννη Μουστακάτο όπου και παρέμεινε επί  δεκαεπτά συναπτά έτη.
Τα πρώτα μαθήματα βυζαντινής μουσικής ξεκίνησε δίπλα στον κορυφαίο Πρωτοψάλτη και Μουσικοδιδάσκαλο Δημήτριο Καλομοίρη, από τον οποίο μυήθηκε στο καθαρό και γνήσιο
βυζαντινό ύφος.
Αποφοίτησε από  το Δημοτικό Ωδείο Άνω Λιοσίων  σε ηλικία είκοσι ετών, με βαθμό πτυχίου  και διπλώματος  Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής  άριστα.
Έκτοτε  παραδίδει  μαθήματα Βυζαντινής μουσικής σε μαθητές (νεαρής ηλικίας στην πλειονότητά τους) πολλοί  εκ' των οποίων ήδη υπηρετούν Ιερούς Ναούς του Πατρίου Εορτολογίου εντός και εκτός Αθηνών.
Το 2010 ίδρυσε την Ορθόδοξη Βυζαντινή Χορωδία ''ΠΑΤΡΙΟΝ ΑΝΑΛΟΓΙΟΝ'', η οποία απαρτίζεται από  ανδρικό τμήμα  είκοσι πέντε μελών και από γυναικείο δεκαπέντε μελών.
Η Χορωδία  έχει συμμετάσχει σε σειρά εκδηλώσεων και πανηγύρεων Ιερών Ναών και Μονών (εντός και εκτός Αθηνών), με κορυφαία την εκδήλωση της Κυριακής της  Ορθοδοξίας στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών το 2012.
Στόχος του χοράρχου είναι (με τη βοήθεια του Θεού) να  διαδώσει το γνήσιο βυζαντινό ύφος σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους.
Από το 2008 μέχρι και σήμερα διακονεί μαζί με τους μαθητές του, στο Ιερό Ησυχαστήριο
Αγ. Νεκταρίου - Παναγίας Οδηγητρίας στις Αχαρνές. (Πατρίου  Εορτολογίου)